Slideshow image


Since your web browser does not support JavaScript, here is a non-JavaScript version of the image slideshow:


slideshow image


slideshow image


Selasa, 5 Mei 2009

REKOD UJIAN LENCANA PELUKIS

PERSEKUTUAN PENGAKAP MALAYSIA

DAERAH TAMPIN

Rekod Ujian Lencana Pelukis


1.

LAKUKAN 5 dari 8. No. 1 dan 7 mesti dibuat.

Melukis dihadapan Penguji dengan apa jua bahan lukisan satu gambaran Marga dari Cerita Hutan

2.

Melukis pelangi dengan warnanya dan menamakannya

3.

Mengetahui warna yang dikatakan Primary Colours dan Secondary Colours dan satu rajah menunjukkan pusingan warna ( Colour Wheel )

4.

Menunjukkan cara pengadunan warna cacair

( warna air ) yang menjadikan warna hijau , biru , oren , biji kundang , biru tua , hijau tua dll.

5.

Melukis dihadapan Penguji apa jua gambaran satu peristiwa yang telah berlaku atau satu watak dalam sebuah cerita pendek yang diceritakan oleh Penguji. Lukis di atas kertas 25cm X 30 cm

6.

Membuat Kad Ucap Selamat ciptaan PKK sendiri yang menggambarkan satu dari lima perayaan; Hari Raya Puasa , Tahun Baru Cina , Deepavali , Hari Krismas dan Hari Wesak.

7.

Pilih satu kegiatan di bawah ini:

  1. Membuat sebarang rekaan corak dari bahan terbuang samada cetakan mozek , ubin tanah liat , mural , hiasan dinding , kolaj , yang motifnya berdasarkan tulisan huruf dan angka , corak tradisi , corak bebas , geometri dan rekaan manusia.
  2. Membentuk dan mambuat binaan ( dari bahan terbuang ) seperti bentuk 3 demensi , arca , asemblaj , topeng dan anyaman asas yang motifnya berdasarkan alat permainan , bentuk lembaga , bangunan , bentuk berdasarkan cerita dongeng , sejarah , fantasi dan haiwan.
  3. Memperkenalkan kraf tradsional dari bahan yang PKK sediakan sendiri seperti lukisan , ukiran , garisan dan tekanan yang motifnya berdasarkan yang terdapat dalam seni anyaman dan seni tembikar

8.

Menunjukkan kepada Penguji buku lukisan yang mengandungi 25 lukisan yang mengandungi 25 tajuk yang berbezaDengan lulusnya ujian ini , Pengakap ini adalah layak memakai lencana Pelukis.

…………………………………………………….

( Tandatangan Penguji )